Учени от Сингапур са установили, че консумацията на един банан на всеки три дни може да повиши мъжката плодовитост, съобщи в. "Си Чю дейли".

 

Бананите са изключително богати на магнезий, който стимулира производството на сперматозоиди.


Освен за увеличаване броя и подвижността на сперматозоидите,  микроелементът е необходим за правилното функциониране на нервната система, работата на сърцето, артериалното налягане. Комбинацията калий и магнезий, която се намира в него, понижава риска от инсулт. В тях се съдържа и витамин В6, който подпомага имунната, нервната система и метаболизма на белтъците. Всички тези вещества могат да се осигурят и с портокалов сок, мляко, домати, бобови растения.


Друго, проведено по-рано изследване върху полезните свойства на бананите е показало,  че редовната консумация на плодовете понижава с  20-30% риска от развитие на колоректален карцином.


Според експертите, полезното влияние на бананите върху стомашно-чревния тракт се дължи на високото съдържание на  В6 в екзотичните плодове. Витамините от група В участват в метаболизирането на фолиевата киселина, която също има протективно действие върху дебелото черво. В един банан се съдържа средно половин милиграм витамин В6, а препоръчителната дневна доза е 4 милиграма.
 

Приемането на храни, богати на витамин B6, предпазва не само от карцином на дебелото черво, но стимулира имунитета, нервната система и метаболизма на белтъците, облекчава симптомите на паркинсонова болест и депресия.