Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За целебните и полезни свойства на бананите

За целебните и полезни свойства на бананите

Банани

Спомняте ли си времето, в което по Нова година се редяхме на едни дълги-дълги опашка за банани? И в което на семейство се полагаха точно определени килограми от тропическия плод?

Това време отдавна е в миналото и бананите вече са достъпни за всички. Но това не е главното им предимство. Бананът осигурява енергия на организма, а полезните му вещества имат лечебни свойства, които помагат в борбата срещу рак на стомаха.

Бананите съдържат балансирани витамини. Месестата им част притежава в изобилие витамин Е и витамин С. В един банан се съдържа четвърт от препоръчваната дневна доза витамин В6. Тези плодове са източник на калций, натрий, желязо и фосфор. В 100 грама се съдържа 8 мг калций, 1 мг натрий, 0.7 мг желязо, 16 мг фосфор.

Бананов сок

Бананите са богати най-вече на калий: в 100 гр се съдържат 376 мг. Този елемент е един от най-важните за организма: калият е необходим на сърцето, на черния дроб, на мозъка, костите, зъбите, но най-вече на мускулите.

В допълнение калият регулира метаболизма и помага за премахване на излишните течности от тялото.

Сушени банани

Бананите са наистина богати на природни захари, който бързо навлизат в кръвния поток по време на храносмилането. Ето защо много спортисти често ядат банани, преди и по време на състезанието.

Черните точки по обелката на банана показват, че плодът е набрал максималното съдържание захар. Сушените банани са по-богати на захар, отколкото в прясно състояние.

Енергийна стойност на бананите е 90 килокалории на 100 грама.

За кого са полезни бананите? За бебетата. В САЩ бананите са известни като "храна за децата".

Някои лекари твърдят, че бананите дори да лекуват язви и предотвратяване появата на нови. Бананите се препоръчват и като храна за следоперативен период.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
killera
killera
09.07.2014 19:57
Против Грип и за вдигане на имунитета пробвайте 1 кг пчелен мед умесен със 100 грама пчелен прашец и 10 грама пчелно млечице вдига имунитета допълнително плодове освен това сутрин пия чия със вода, прашец пчелен допълнително пак с 1 чаша вода , ленено семе с кисело мляко и от както го правя вече почти година не съм хванал грип а хващам по 4 на година
1
0
nel
nel
11.01.2014 14:45
банани ,лимони и мед могат да ни избавят от почти всяка една болест яжте възможно повече ....
7
3
Милчевч
Милчевч
10.08.2013 23:43
Обичам банани,но отбягвам да ги косумирам.Диетолозите не ги препоръчват а и шейковете също заради прясното мляко. На кого да вярвам!? Кой ще ми отговори?
4
2