Банан джудже
Как да отгледаме банан в домашни условия и да оберем плодовете му

Как да отгледаме банан и да берем плодовете му

Можем ли да си отгледаме банани вкъщи, при това в България? Ако това преди беше немислимо заради големите размери на тропическото дърво, сега вече е напълно възможно. Благодарение на усилията на растениевъдите можем да отглеждаме вкусния жълт плод в домашни условия и дори да берем плодовете му.

Как да поливаме банана?

Преди няколко години бяха създадени няколко нови сорта банани, подходящи за отглеждане в домашни условия. Единият е „джудже“, което достига на височина 1,5-1,7 м, а вторият – „суперджудже“, чийто размер варира между 0,8 и 1 м. Новите сортове бананови растения започват да дават плод между първата и третата година, като на по-големите им е нужно по-малко време.

Развъждане на банани джуджета

Екзотичният плод е кореноплодно растение. Обикновено вкоренените резници се засаждат в угнила почва от липа, бреза, акация, но не и в такава от дъб, кестен или топола. За да създадете нужните условия за развъждане на банани джуджета, смесете  два литра речен пясък и половин килограм дървесна пепел, добавете килограм хумус на всяка кофа пръст, а най-горният слой да бъде почва от липа, бреза, акация.

Препоръчително е да засадите банановото растение по-дълбоко, за да развие допълнителни корени. Това се отразява положително на плододаването. Новозасаденото растение се поставя на слънчево място, най-добре до прозорец. Ако условията ви позволяват, приближете саксията максимално до стъклото, за да може тропическият плод да получи повече светлина. Полива се всеки ден, като почвата става рохкава на втория или третия ден от засаждането.

През студените сезони едно поливане седмично е напълно достатъчно. Избягвайте честото поливане зимата, особено ако стайната температура е под 18 градуса. Старайте се да предпазите растението от течение.

Въпреки че иска много светлина, то не трябва да се излага продължително на пряка слънчева светлина. През топлите сезони може да се изкарва на остъклен балкон или в градина с другите растения. През лятото пръскайте листата на банана джудже с вода всеки ден, а през зимата веднъж седмично.

Кога банановото дърво започва да дава плодове?

При правилно гледане, плододаването ще започне при натрупването на 13 до 17 листа. Първо започват да се образуват горните листа. В началото те са с неправилна, сърцевидна форма. После горната част на ствола се уголемява и става по-дебел от долната част. В центъра на растението се появява голяма червено-лилава пъпка, която се разтваря и стига до пода. Целият процес е много красив и радва окото цяла година.

Трябва ли да торим растението?

През периода март-октомври банановото растение се наторява на всеки 1-2 седмици, а през зимата – между месец и половина и два. Не трябва да се слага повече от 5-6 грама тор на литър вода, защото корените ще бъдат изгорени.

Подходящи торове за банан джудже са органична тор ( от кокошки или прасета ), кървава вода, отделена след измиване на месо, пепел и безсолен рибен бульон (2 супени лъжици на литър вода ).

Как да предпазим растението от болести и зарази?

В климат като нашия почти не се срещат потенциални заплахи за банановото растение. Все пак може да посипвате с тютюнев прах или чист тютюн веднъж месечно. Втрийте сместа в почвата, но не на по-дълбоко от един сантиметър. Един или два пъти в годината може профилактично да поливате растението със светлорозов разтвор на калиев перманганат.

Източник: Букварче.КОМ

За Агроновините

Вижте също

Пчели

Защо е много важно облитането на пчелите в края на зимата?

Обикновено щом температурата надхвърли 12 градуса на сянка, пчелите излитат извън своя кошер. Процесът облитане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *